Wat zijn chakra's?

Een chakra is een draaikolk van bewegende energie waarmee een mens energetisch verbonden is met de wereld om hem heen. Zoals een mond, neus of hart horen ze bij het menselijk lichaam.

De chakra's vormen samen een systeem wat energie van buitenaf opneemt en daardoor ontwikkelt. De ontwikkeling ervan begint al in de baarmoeder en de basis voor alle chakra's wordt gelegd voor dat je de volwassenheid hebt bereikt. In de eerste instantie door de ouders/verzorgers, opa's en oma's, de baby-sit en iedereen die nauw bij het kind betrokken is. In een later stadium door leraren, (ouders van) vriendjes/vriendinnetjes.

Je kunt ze niet zien, maar de ontwikkeling van jouw chakra's komt tot uiting in jouw denken en handelen. Je kunt het vergelijken met de wind; je ziet 'm niet. Je weet dat hij er is omdat je het voelt en je ziet de bomen heen en weer gaan.

Je gevoelens, je gedachten, emoties, je handelen, je levensomstandigheden worden bepaald door de energie die de chakra's hebben opgenomen en hoe jij die energie vertaalt; hij kleurt de manier waarop je tegen de wereld aankijkt en hoe je je in de wereld beweegt.

Hoe kan bijvoorbeeld je eerste chakra in disbalans raken? Stel, je moeder en vader hebben net van de dokter gehoord dat ze in blijde verwachting zijn. Ze leven ongeveer 9 maanden naar het moment van jouw geboorte, op een roze wolk. Mama droomt van je en kan niet wachten tot je geboren wordt en ze je eindelijk in haar armen kan sluiten. Papa maakt jouw kamertje, jouw plekje in het huis, klaar. Schildert het in vrolijke kleuren en zorgt voor een comfortabel bedje. Ze maken al plannen voor je toekomst, zijn misschien zelfs al voor je aan het sparen; je zult het beter hebben dan zij. Je bent welkom. Als je er dan eindelijk bent, legt mama je liefdevol aan haar borst. Papa en mama hebben precies in de gaten wanneer je luier verschoond moet worden en verzorgen je schrale billen. Ze ondersteunen liefdevol je kleine hoofdje wanneer ze je in bad doen. Je slaapt en eet op gezette tijden en als je verdrietig bent of je alleen voelt neemt één van hen je liefdevol in haar armen. Je voelt je thuis en je voelt je veilig. Of niet?

Nee, meestal verloopt zo'n eerste jaar iets minder ideaal. Er zijn zoveel situaties te bedenken wat het welkom- en veilig voelen kan ondermijnen. De meeste ervan zijn niet te vermijden. Een collega van mij was iedere morgen ziek, die eerste maanden van de zwangerschap. En tot er een echo gemaakt werd, vond ze het zwanger zijn helemaal niet leuk. In Engeland, bijvoorbeeld, heb je heel veel nog thuis wonende tienermeisjes, die hun zwangerschap zo lang mogelijk geheim houden uit angst voor de reactie van de ouders op hun 'foutje', of uit schuldgevoel ('hoe kon ik zo stom zijn') en begint dat nieuwe leven al met een leugen, moeder's leugen. De uitwerking die dat zou kunnen hebben op het kind, zou kunnen zijn, dat het zich zo onzeker voelt over het recht om hier te zijn dat het zich of onzichtbaar maakt, of juist voortdurend de aandacht naar zich toe trekt, alsof het zeggen wil: 'Of je het nu leuk vind of niet, ik ben er en je zult het weten ook'.

Er is niet heel veel nodig om een chakra uit balans te krijgen; een trauma is niet vanzelfsprekend een drama. Als een buurmeisje je als baby bijna laat vallen, en je schrikt daar van, bijvoorbeeld, is dat al een trauma. Niet persé een drama. Je hoeft er lichamelijk niets aan over te houden, maar je zult het waarschijnlijk niet fijn meer vinden als iemand je optilt of wil dragen. Je bent een stukje vertrouwen kwijt. En in overdrachtelijke zin zou dat kunnen betekenen dat je 't je partner niet toestaat je financieel te dragen, voor je te zorgen, omdat de angst dat hij of zij je laat 'vallen' onbewust nog een hele grote rol speelt. Onze ouders hebben met dat wat zij tijdens hun ontwikkeling mee gekregen hebben, hun taak zo goed mogelijk gedaan. Bovendien is onze opvoeding (die zorgt voor onze ontwikkeling) voor een groot gedeelte cultureel maatschappelijk bepaald. En dat verandert voortdurend. In mijn jeugd, bijvoorbeeld, werd veel en zo lang mogelijk gebruik gemaakt van de box. Mijn generatie heeft in de basis minder vertrouwen opgebouwd als het gaat om 'nieuwe dingen ontdekken'. (We doen het wel, maar heeeeel voorzichtig.) Dat was in die tijd gewoon zo en mijn moeder dacht dat ze het goed deed. Als zij zich had gerealiseerd dat dat mijn zelf-vertrouwen ondermijnde, had ze het vast en zeker anders gedaan.

Problemen met de ontwikkeling van onze chakra's ontstaan door te veel of te weinig van iets, wat we vervolgens onbewust in balans proberen te krijgen. We proberen dat wat we missen of juist te veel hebben te compenseren. Iemand die niet goed geaard is (eerste chakra), zou kunnen proberen dat te compenseren door bijv. heel veel te eten. Om zich zo, door middel van zijn/haar lichaamsgewicht, beschermd en geaard te voelen. Maar compensatie heelt het chakra niet.

Als één van de chakra's in disbalans is, zie je dat terug in andere chakra's. Vergelijk het met een stapel blokken; als een van de blokken scheef staat, maar je wilt er toch een toren van maken, moet je dat compenseren met minimaal een ander scheef blok, anders valt je stapel om. Bijvoorbeeld: iemand die als kind niet leert zijn boosheid te uiten (tweede chakra), leert niet die emotie te verwoorden (vijfde chakra) en compenseert dat door bijvoorbeeld te gaan huilen, smijten en stampen. OF je vermijd situaties die eventueel die gevoelens oproepen. Als je een rok maar aan één kant dicht naait, heb je een probleem, want hij valt aan een kant open. Als je niet weet (omdat je dat niet geleerd hebt) hoe je dat goed oplost (namelijk gewoon onder de naaimachine leggen en dicht naaien), probeer je ter compensatie dat naakte been te verbergen door de rok met veiligheidspelden dicht te houden. OF je laat hem in de kast hangen en kijkt er af en toe zuchtend ("wat moet ik ermee?") naar. Maar daarmee heb je het probleem niet opgelost.

Bovendien, als een chakra geblokkeerd of uit balans is, is het niet in staat de energie die van buitenaf komt, goed te vertalen. Het direkte gevolg hiervan is, dat de expressie ervan -dmv jouw handelen, spreken, hoe je de dingen ziet- verstoord is. Als je blokfluit probeert te spelen terwijl een van de gaten dicht zit, krijg je de toon er niet goed uit.

Als ouder doe je zoals je zelf geleerd hebt (of juist niet); er is dan ook geen schuldvraag. Vergeet niet dat we hier op aarde zijn gekomen met een rugzak en dat de omstandigheden waarin we geboren worden daarop aansluit. Iemand die in een vorig leven behoorlijk is toegetakeld door een kat en daar angst aan overgehouden heeft, zal geboren worden met die (aangeboren) angst in een gezin met minimaal een kat om dat stukje weer in balans te krijgen. Het is ook mogelijk dat je trauma's van een van de chakra's erft van je ouders of zelfs van je grootouders.

De zogenaamde rode draden in je leven zijn allemaal terug te voeren naar een chakra en de bijbehorende ontwikkelingsperiode. Om een trauma op een chakra op te lossen, is het noodzakelijk om terug te gaan naar de allereerste negatieve ervaring die je daarmee hebt opgedaan. Als je bijvoorbeeld niet durft te spreken in het openbaar is het vijfde chakra, het communicatie chakra, geblokkeerd. De oorzaak hiervan kan in willekeurig welk chakra dan ook liggen. Ook met welk chakra je dat compenseert.

Hoe vreemd ook: de uitwerking van een trauma is, dat je in je latere leven OF een zelfde situatie uit de weg gaat OF juist dezelfde opzoekt (zelfs creëert), omdat de ermee gepaard gaande emoties je bekend zijn, OF je copieert het gedrag: heel vaak word een slachtoffer van geweld of misbruik zelf dader. Je doet wat je geleerd hebt en maakt daar een eigen vertaling van. Dat neemt niet weg dat ieder volwassen mens zijn eigen verantwoordelijkheid daarin niet mag vergeten. Wat voor trauma hij of zij ook opgelopen heeft, het mag nooit gebruikt worden als excuus geen verantwoording te nemen voor zijn/haar daden.

Margareth Brand

Van bovenstaand tekst mag niets gecopieerd worden zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur.

*Áltijd de beste kwaliteit

*Desgewenst advies op maat

*100% niet goed geld terug garantie

*Geen verzendkosten als u boven €50,-- bestelt (voor bestellingen binnen Nederland)

 

 

Wilt u advies of heeft u meer informatie nodig?


Stuur uw vraag naar info@be-liza.nl. 
Of bel 06-382 477 31.

 

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2010 - 2021 Be-Liza Edelstenen en Mineralen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel